Dit kan alleen maar een lagere rente opleveren!

‘Duitse banken gaan strijd aan op Nederlandse hypotheekmarkt’

Zo’n twintig Duitse banken en financiële instellingen gaan op de Nederlandse markt annuïteitenhypotheken tegen lage rente afsluiten. Deze stap zou een prijzenoorlog kunnen ontketenen met de ‘dure’ Nederlandse banken. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

De Duitse hypotheken zullen te koop zijn bij twintig Nederlandse hypotheekadviseurs. In het consortium van Duitse bedrijven zitten grote spelers als Deutsche Bank en Allianz. Samen beschikken de Duitse bedrijven volgens de Volkskrant over een “oorlogskas” van 200 miljard euro. Dat is vier tot vijf keer de totale hypotheekproductie in Nederland.

De Duitse banken willen de hypotheken in Nederland gaan verkopen tegen Duitse prijzen, die veel lager liggen dan die van Nederlandse aanbieders. Zij hebben hiervoor meer dan voldoende middelen in kas. De Volkskrant schrijft:

“De rente op een Nederlandse NHG-hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar ligt nu tussen 3,9 en 4,5 procent. Het Duitse consortium vraagt hiervoor ongeveer 2,8 procent. De variabele hypotheekrente is in Duitsland circa 1,5 procent. In Nederland ligt die veel hoger.”

>>>