Besparen op gebruik leaseauto: MKB gooit geld weg

Bedrijven kunnen 1.780 euro per auto per jaar besparen.

Het Nederlandse MKB laat nog flink wat geld liggen als het gaat om besparen op het gebied van mobiliteit. Bedrijven kunnen door bewuster keuzes te maken en meer te letten op onder andere courantheid van de auto, brandstofkeuze en bandenspanning nog gemiddeld 1.780 euro per leaseauto per jaar besparen. Een gemiddeld midden- of klein bedrijf telt 10 tot 50 leaseauto’s, waardoor de kostenbesparing flink kan oplopen. Dit blijkt uit de wagenparkscan van Business Lease Nederland.

Onzuinige rijstijl

De grootste besparing kan worden behaald bij aanschaf van de auto. Uit onderzoek van Business Lease blijkt dat de keuze voor een courante auto met hoge restwaarde, lage onderhoudskosten en zuinig brandstofverbruik, gemiddeld een besparing van 1.500 euro per jaar oplevert. Dit kan zelfs oplopen tot meer dan 5.000 euro per jaar. Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van de leaserijders regelmatig rond rijdt met banden die niet op spanning zijn en onnodig veel brandstof verbruiken door een onzuinige rijstijl. Door hier bewust mee om te gaan, kan nog eens 7% – 15% op de brandstofkosten worden bespaard, wat een jaarlijkse besparing van 280 euro oplevert. Dick Cozijnsen, Commercieel Directeur van Business Lease Nederland:

Het MKB kan veel meer sturen op kostenbesparing, door met de medewerkers heldere afspraken te maken over de aanschaf en het gebruik van de leaseauto. Dit kan bijvoorbeeld door een selectie te maken in voor de onderneming meest gunstige auto’s, waardoor de werknemer kan kiezen uit maximaal drie modellen. Die qua bijtelling ook voor de berijder interessant zijn.

Tips kostenbesparing leaseauto

  • Stel geen leasetarief ter beschikking, maar een beperkte keuze van bijvoorbeeld 3 modellen, die allen voor zowel werkgever als werknemer economisch zijn.
  • Stuur de leaserijder op tankgedrag. Aan de snelweg is tanken een stuk duurder dan lokaal, dit kan wel 12 cent per liter voordeel opleveren.
  • Zorg dat de leaserijder de banden regelmatig controleert op de juiste spanning.
  • Bied berijders eventueel een rijvaardigheidstraining. Tijdens deze cursus leren automobilisten veilig én zuinig rijden.

>>>