BusinessBuilding meer geeft inzicht in bedrijfsprocessen

‘Miljoenen euro’s weggegooid met ICT-project door Justitie’

De rechterlijke macht zou door het GPS-project verlost moeten zijn van de stapels papier dossiers, maar in de praktijk gebruikt alleen het OM het systeem spaarzaam.

Opnieuw een falend ict-project bij de overheid. Het project ‘Geïntegreerd Processysteem Strafrecht’ (afgekort GPS), dat het papieren strafdossier overbodig moest maken, is mislukt. Het 103 miljoen euro kostende project is bovendien vier keer zo duur uitgevallen, zo schrijft het Financieele Dagbladvandaag op basis van een interne evaluatie.

Aan het automatiseringsproject is tien jaar gewerkt, maar het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het eind 2011 stopgezet. Van de oorspronkelijke bedoeling van het project is weinig terecht gekomen. Rechters werken nauwelijks met het systeem. Er gaan nog steeds vrachtladingen met papier van politie naar justitie, waar alle informatie opnieuw moet worden ingevoerd.

Alleen het OM werkt met het systeem in het geval van standaardzaken zoals bij winkeldiefstal. Grote delen van het programma blijven nu ongebruikt. De oorzaak van het mislukken van het project ligt volgens de interne notitie in de slechte afstemming tussen het OM en de rechterlijke macht.

OVERHEID EN ICT IS EEN ONGELUKKIGE COMBINATIE

Het is niet voor het eerst dat het ministerie van Veiligheid en Justitie zich verslikt in een een ICT-project. Door invoering van een nieuw inkoopsysteem raakte het ministerie vorig jaar het zicht kwijt op de eigen uitgaven en inkomsten. Recent flopte een project bij de Politieacademie. En de politie worstelt nog steeds met een slecht werkend systeem voor aangiften.

Ook andere overheden hebben moeite met digitale projecten. Zo lieten de 26 waterschappen een aantal jaar geleden een systeem ontwikkelen voor het innen van waterschapsbelasting, maar de samenwerking met ict-bedrijf Logica werd verbroken. Het leverde een schadepost van 25 miljoen euro.

De kosten van een automatiseringsproject voor uitkeringsinstantie UWV liep eerder op tot 350 miljoen. En twee jaar geleden kwam de veiligheid van DigiD in het geding als gevolg van een hack bij het beveiligingsbedrijf Diginotar waardoor bepaalde overheidssites niet meer te vertrouwen waren. Volgens een onderzoek van de Algemene Rekenkamer is de overheid jaarlijks 4 tot 5 miljard kwijt aan problemen met ict-projecten. >>>