Samsom: Nederlanders verleiden om geld uit te geven

Bij nieuwe onderhandelingen over extra bezuinigingen en lastenverhogingen stuurt de PvdA aan op een veelomvattend plan om miljarden euro’s aan opgepot geld in de economie te pompen. De partij wil Nederlanders ‘verleiden’ om geld uit te geven.

PvdA-leider Diederik Samsom zegt dat dinsdag in een vraaggesprek met de Volkskrant. Het kabinet gaat in augustus onderhandelen over de extra ombuigingen.

Garanties

Het is de bedoeling dat pensioenfondsen, banken, grote beleggers, woningcorporaties en particulieren hun geld laten rollen. Het kabinet moet dit zo aantrekkelijk mogelijk maken door middel van belastingvoordelen, garanties en anderen stimulansen.

Samsom roept het kabinet op verder te gaan dan het uitsluitend op orde brengen van de schatkist met 6 miljard euro aan extra bezuinigingen. ‘De tijd van afwachten tot het beter wordt, is echt voorbij. Er moet meer op de mat komen.’

Vermogens

Premier Mark Rutte (VVD) riep Nederlanders in het voorjaar op hun geld uit te geven om de economie een zetje te geven. Dit zorgde voor veel kritiek van de oppositie. Samsom zegt dat het ‘kennelijk niet genoeg is’ om dit alleen te vragen.

‘We zullen mensen moeten verleiden. Ik verwacht dat het kabinet daarin nu alle terughoudendheid laat varen.’ Naast pensioenfondsen en grote beleggers zouden ook particuliere vermogens moeten worden aangesproken.

Samsom noemt als voorbeeld de vele stamrecht bv’s, waar gouden handdrukken en ontslagvergoedingen zijn weggezet om hoge belastingen te voorkomen. ‘Ik kan me voorstellen dat er methoden zijn om mensen te verleiden die vermogens vrij te maken, zoals we eerder met de spaarloonregeling hebben gedaan.’ >>>