Biedt klantgerichtheid doelgerichter resultaat?

Proef met no cure, no pay-systeem in de advocatuur

Advocaten gaan vanaf volgend jaar experimenteren met het no cure, no pay-systeem. Mensen hoeven hun raadsman dan alleen te betalen als zij een zaak hebben gewonnen. Dat heeft de Nederlandse Orde van Advocaten vanmiddag bekendgemaakt.

Op dit moment is het nog verboden om dergelijke afspraken te maken. Met een gedeeltelijke opheffing, die vanaf januari vijf jaar geldt, wil de orde kijken of er zo meer mensen een advocaat inschakelen en de rechtspraak laagdrempeliger wordt.

De orde heeft wel beperkingen opgelegd aan het experiment met ‘resultaatgerelateerde beloning’. Alleen letselschadezaken komen in aanmerking. De beloning voor het winnen van de zaak is niet een percentage van de opbrengst, maar een hoger uurtarief.

In april pleitten VVD en PvdA al voor een proef met het no cure, no pay-systeem voor advocaten. VVD-Kamerlid Ard van der Steur zei daarover in NRC Handelsblad: “No cure, no pay kan, onder bepaalde voorwaarden, de toegang tot de rechter verbreden voor mensen die eerder hun recht niet konden halen vanwege de advocaatskosten.”

Volgens Van der Steur zijn er, om risico’s te beperken, diverse variaties mogelijk van het experiment. Van der Steur:

“Er zou een miniem bedrag per uur betaald kunnen worden om het risico voor de advocaat te beperken. Verder zou een advocaat de oneigenlijke prikkel kunnen krijgen eerder te schikken terwijl een rechtszaak meer op kan leveren. Daar moeten regels voor komen.”

Enkele jaren geleden waren er ook al dergelijke plannen maar het kabinet zag daar in 2005 van af. Toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) vreesde dat advocaten alleen zaken zouden aannemen waarbij succes verzekerd was. >>>